Kertépítés

Az igényes ember számára nem kérdés, hogy szép, rendezett környezetet teremtsen otthonában, vállalkozásában, mindenféle lakóterületein. A kert és parképítés mindig sokrétű, összetett feladat. A kerttervezők, kertészek és a kertépítők jól elvégzett munkája alapvető szükséglet ezekhez a feladatokhoz. Csak a legfelkészültebb szakemberek rendelkeznek azzal a tudással (művészetekben való jártasság, biológiai ismeretek, pomológiai ismeretek, szakmai tapasztalat, nagy állóképesség, személyi és egyéb tárgyi feltételek, vezetői képesség), ami maradandó értéket hoz létre.

Hogyan kezdjünk hozzá a kertépítéshez?

Kicsi területeket bátran formálhatunk, alakíthatunk saját kezűleg is, de mielőtt  belekezdenénk tájékozódjunk a neten, vagy készüljünk fel szakkönyvek vagy szakemberek segítségével a munkálkodásra.  Nagyobb feladatok esetén először gondolkodni, számolni, mérlegelni kell. Elérhetőség

Milyen a munkafolyamatok sorrendje?

Előzetes irtási munkákkal kezdjünk, majd a tereprendezés és mindenféle kerti építmény (burkolt felületek, lugas, filagória, játékok, kerítés, fészer, sziklakert, tó, medence, öntözőrendszer, stb.) készüljön el. Csak a végén következik a növénytelepítés (először a nagyobb növényeket, majd a cserjéket évelőket, ezek után a palántákat, egynyári növényeket ültessük el), majd utoljára a füvesítés. Galéria megtekintése

Felcserélhetők-e a kertépítés során a munkafolyamatok?

Igen, kicsi részletekben ez gyakran elő is fordul, ám a jelentős munkafázisok sorrendje szigorúan meghatározott. Nagyon szemléletes eset például, amikor nem tökéletesek az előzetes irtási munkálatok, bizony később a legszebb kertet is tönkretehetik a túlélő tarackok, sarjak. Tehát még az egyes munkafázisok siettetése sem célszerű.

Meg tudom-e csinálni saját kivitelezésben?

Egyszerű kertépítő munkálatokat (kicsi sziklakert megépítése, csobogó beüzemelés, virágágyás készítés, zöldséges palántázása, stb.) a legtöbb kert tulajdonosa nagy örömmel önmaga elvégez. Nagyobb feladatok elkészítéséhez kérje szakember segítségét! Elérhetőség

Mikor van a kertépítés optimális ideje?

Klasszikus esetben a kertépítés csak az ültetési időszakokban (október, november, március, április) végezhető el. Modern világunkba nemigen férnek már bele klasszikus esetek, gyakorlatban a téli fagyos időszakon kívül, mindenféle tényezőkhöz igazodva egész évben dolgoznak a kertészek.

A növények eltelepítése előtt vagy utána célszerű-e az öntözőrendszert megépíteni?

Mindenképpen célszerű az öntözőrendszert a füvesítés előtt elkészíteni, ám a kert többi növénye már legyen elültetve. Az első menetben elkészített öntözőrendszerre ráépíteni a kertet mindig kockázatos. Gyakran ültetés közben elvágják a csöveket, rongálódhatnak a szórófejek, de gyakran a növénytelepítés után az öntözőrendszert is át kell építeni. Elérhetőség

Mikor jön el a füvesítés ideje?

A füvesítés időpontja függ az évszakoktól (általában július végétől, szeptember végéig, majd a fagyok után a legközelebbi időpontokban), hiszen optimális feltételek között a legsikeresebb a kelés és a fejlődés. Ezek mellett a konkrét adottságokhoz is igazodni kell.

Mekkora kárt okoz vagy plusz kiadást jelent, ha ésszerűtlen a szervezés?

Alapvető szakmai hibák esetén nincs olcsó korrektúrára lehetőség a kertépítésben sem, gyakran elkerülhetetlen a teljes újraépítés, mindenféle költségvonzatával. A kertépítő minden  érintőleges építészeti, és egyéb funkcionális problémát kell hogy érzékelje, át kell hogy átlássa, és ezeknek megfelelően, ezekhez igazodva végzi el saját feladatát.

Milyen tápanyagokat használhatunk ültetéskor?

Legjobb volna napjaikban is természetes istállótrágyával megoldani a tápanyagellátást, ám ez leggyakrabban nem elérhető. Ezért általában a kereskedőktől beszerezhető komplex alaptrágyákat, startereket használjuk erre a célra.